De manager als dirigent

Marie-Louise Mutsaerts & Nienke de Groot

In de ‘MANAGER ALS DIRIGENT’ krijgt de manager de rol van dirigent. Letterlijk. Voor een middag echt even het stokje in handen. Met een echt koor. De meest ultieme manier van leiding geven zit in de vingers en het gedrag van de dirigent.

Een koor volgt haar dirigent. Maar wat als de dirigent het ook even niet weet? Of het koor iets anders zingt dan wat de dirigent bedoelt? Door te ervaren wat jij instinctief doet als leider ‘op de bok’ realiseer je wat voor leider jij bent; wat je kwaliteiten zijn of je valkuilen. Het koor – jouw team – geeft je zuiver terug wat het ervaart als jij leidt en begeleidt. Durf vertrouwen te hebben in de expertise van je team. Lukt het dan om samen muziek te maken?

Op zoek naar een ontwikkeling van jouw leidinggevende capaciteiten? Naar mogelijkheden om jouw gedrag, jouw competenties en ervaringen optimaal in te zetten zodat jouw (aankomende) team nog beter kan functioneren? Dan realiseer je je vast dat zowel verbale als non-verbale communicatie van belang zijn en ben je benieuwd hoe je bij anderen overkomt. Je wil graag het maximale uit jezelf halen om daarmee jouw team te motiveren. Je bent niet bang voor (opbouwende) kritiek en weet dat zelfreflectie een belangrijk leermiddel is.

Door jouw leiderschap in te zetten in een onbekende omgeving, leer je waar jouw authentieke kwaliteiten liggen. Jouw team, in dit geval het trainingskoor, geeft je inzichten waarmee je direct aan de slag kunt.

Nieuwsgierig of wij iets voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Deze training is ook uitstekend te combineren met ‘coaching on the job’. Op die manier haal je nog meer uit jezelf en je team.Aanbevelingen

 

”Ik ervaar dat ik er nogal bovenop zit. Ik kan wel 2 stappen achteruit. Volgens mij sta ik als leidinggevende misschien wel altijd wel te dichtbij! Deze training is meteen lik op stuk. Van een koor krijg je meteen terug wat je aangeeft. Ik ken geen training waarbij je het zo direct doorvoelt! Doordat je in de rol als dirigent volledig uit je comfortzone wordt gehaald, moet je je overgeven aan je persoonlijkheid, de feedback die je daaruit terug krijgt is uiterst confronterend en leerzaam.

→ Jeroen Nagelmaeker / eigenaar  / Jumbo Zwolle

 

“Ik vond het erg leerzaam om te ervaren welke invloed ik op anderen heb door mijn gedrag. Onbewust zegt je houding bijvoorbeeld veel over jou. Alleen al door rechtop te gaan staan voel je dat je de aandacht krijgt. De verbinding met de zangeressen werd simpelweg tot stand gebracht door ze met aandacht aan te kijken. En als je er een overslaat verlies je het contact ook weer… Op zich allemaal vrij logisch maar doordat je er mee wordt geconfronteerd op een onbekend vlak (muziek), wordt het heel scherp zichtbaar gemaakt. Een koor doet onmiddellijk wat jij non verbaal aangeeft. Eerlijk en echt, soms confronterend en soms louterend! Het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Voor mijn eigen taken maar ook doordat ik het gedrag van anderen beter kan duiden door de training. Heel leuk om te doen en een aanrader voor iedere leider die zich verder wil ontwikkelen.”

→ Joke Wijnberger / secretaris Raad van Bestuur / Isala ziekenhuizen

 

“Toch heb ik in te training aan den lijve kunnen ondervinden dat de overeenkomsten tussen het dirigeren en het geven van leiding aan mijn team ongelooflijk zijn. Door ongetraind en ongeschoold op de bok te gaan staan met het verzoek een koor van zangers te dirigeren, werd ik als vanzelfsprekend terug geworpen op mijn natuurlijke kwaliteiten van leidinggeven. Geen idee wat zangers nodig hebben om een muziekstuk ten gehore te brengen. Toch bleek al heel snel dat ze zonder mijn leiding niet ver kwamen. Natuurlijk zingen ze als de beste en kon ik hen op dat gebied niets brengen, maar waar het op afstemming en timing aankwam hadden ze me toch écht nodig. Ik kwam er achter dat ik van nature een leider bent die anderen graag in hun kracht laat en na een simpele uiteenzetting van het doel liever met rust laat. Dat bleek ook mogelijk hoewel de kunst hem zit in het scherp maken van het doel. Door simpele – veelal non verbale – instructies kon ik bij de zangeressen harmonieus en goed getimed hun kwaliteiten naar boven halen. Feitelijk was de grootste hobbel genomen door goed te luisteren naar de zingende trainingsacteurs en hen te vragen wat ze van mij nodig hadden. Geweldig om te ervaren hoe ik door mimiek en gebaren het resultaat kon beïnvloeden. En ik voelde me een échte dirigent!”

→ Marius Nijland / CEO / Seven Stars